wegenbelasting

Deze belasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, betaalt u voor uw motorvoertuig. Alleen al in het bezit hebben van een eigen motorvoertuig verplicht u tot het betalen van een vergoeding aan de overheid. Het is belangrijk om te weten dat het totaal niets uitmaakt hoeveel kilometers u per kwartaal of jaarlijks -meer daarover in het volgende kopje- maakt met uw voertuig. Dit heeft namelijk geen consequenties voor de hoogte van het bedrag. U moet de wegenbelasting 2013 betalen vanaf het moment dat het kentekenbewijs van uw voertuig op uw naam komt te staan. Voor de belastingdienst betekent dit dat het motorvoertuig, wettelijk gezien, vanaf dat moment uw eigendom is.

Betaal per kwartaal of jaarlijks

Zelf hebt u de mogelijkheid om te kiezen tussen het betalen per kwartaal of per jaar.
Ook in 2013 is het nog steeds mogelijk om via acceptgiro te betalen. Maar voor de meeste mensen is het toch het handigst om dit via automatische incasso te voldoen. Hebt u teveel betaalt op het eind van de periode? Dan krijgt u dit automatisch weer teruggestort.


Hoeveel wegenbelasting betalen in 2013?

Er zijn een aantal zaken die van invloed zijn op de hoogte van het bedrag dat u betalen moet in 2013, er bestaan hiervoor diverse tarieven. Allereerst het type motorvoertuig: het verschilt nogal of u een auto, motor of bijvoorbeeld een camper hebt gekocht en erachter wilt komen hoeveel belasting u hierover betalen moet. Ook is het van belang om, vooral als u wilt bezuinigen op kosten, te weten hoeveel dit voertuig weegt. Voor bijvoorbeeld een auto die op gas rijdt betaalt u minder dan voor een auto die op benzine rijdt. Het type brandstof dat uw auto gebruikt zegt iets over de hoogte van de belasting. Koopt u in 2013 een vervoersmiddel die niet belastend is voor het milieu dan kunt u rekenen op extra voordeel. Ten slotte is het handig om te weten dat elke provincie in Nederland zelf de hoogte van de wegenbelastingen mag bepalen. Het kan dus zijn dat u, om een voorbeeld te noemen, in de provincie Groningen minder hoeft te betalen dan ergens in de Randstad.

Belastingvrij rijden

Hebt u een oldtimer auto? En is deze minimaal dertig jaar oud? Dan hoeft u hierover geen wegenbelasting te betalen. Uiteraard bent u wel verplicht om een oldtimerverzekering af te sluiten. Maar daar schrijven wij in een ander artikel meer over. Ook dit jaar hebt u nog de kans om gebruik te maken van de regeling die belastingvrij rijden mogelijk maakt indien u een nieuw voertuig koopt die weinig co-2 uitstoot. Informeert u daarvoor bij uw eigen dealer of ga naar de website van de belastingdienst.