9% BTW berekenen Calculator

Hieronder bevindt zich een calculator waarmee je 9% btw kunt berekenen. Deze calculator maakt het mogelijk om te rekenen van en naar het bedrag inclusief btw. Daarnaast biedt het de functionaliteit om te berekenen vanaf een specifiek btw-bedrag.

Om gebruik te maken van de calculator, vul je eenvoudigweg een bedrag in een van de vakjes in en klik je vervolgens op het = teken erachter. De overige twee vakjes zullen dan automatisch worden ingevuld met de juiste berekeningen. Deze handige tool is ontworpen om het proces van btw-berekeningen te vereenvoudigen, of je nu een professional bent die regelmatig met btw werkt of een consument die de totale kosten van een aankoop wil begrijpen.

9% BTW berekenen (calculator)

BTW calculator (9%)

Vul het bedrag in een vak in,
klik op de achter dit vakje!


  Bedrag ex. BTW 

BTW (9%)

  Bedrag Inc. (9%) BTW 

(gebruik een punt ( . ) als decimaal teken. Voorbeeld 10.00)

Waarom 9% BTW

Het tarief van 9% is van toepassing, maar slechts in uitzonderlijke gevallen. De overheid kan dit tarief bijvoorbeeld toepassen op eerste levensbehoeften, zoals voedsel, omdat deze producten voor iedereen betaalbaar moeten blijven.

De overheid streeft ernaar om op dergelijke essentiële producten geen hoge belastingen te heffen, om te voorkomen dat mensen met lagere inkomens moeite hebben om hun voedsel te bekostigen. Bovendien kan de overheid besluiten om de prijzen te verlagen om de aankoop van deze noodzakelijke goederen te stimuleren. Dit beleid is gericht op het waarborgen van toegang tot basisvoorzieningen voor alle burgers, ongeacht hun financiële situatie.

9% BTW berekenen

Verhoging van 6% naar 9% btw

Sinds 1 januari 2019 is het tarief van BTW van 6% naar 9% gegaan. De gene die hier het meest door geraakt worden zijn de consumenten. Vele bedrijven hebben namelijk direct hun prijzen verhoogd.

Voorbeelden producten met 9% BTW

Welke producten mag je 9% BTW over berekenen? Hieronder hebben we een overzicht gezet met een aantal producten en diensten waarover 9% gerekend mag worden.

Er zijn ook producten/diensten waarover geen btw betaald hoeft te worden. Voorbeelden hiervan staan op onze BTW tarieven pagina.

Producten

 • Boeken
 • Geneesmiddelen
 • Kunst, antiek en Verzamelspullen
 • Voeding (Geen Alcohol en sigaretten)
 • Agrarische goederen
kapper laag btw tarief

Diensten:

 • Personenvervoer
 • Cultuur
 • Recreatie
 • Kampeergelegenheden
 • Schoenmaker, kledingmaker
 • Fietsenmaker
 • Kapper
 • Renovatie aan woning
 • Herstel aan woning

Naast de diensten die we hierboven hebben vermeld zijn er nog tal van andere. Deze lijst zou echter veel te lang worden als we ze allemaal zouden opsommen.

Mocht je twijfelen welke btw tarief er geldt? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Bekijk hiervoor ook even de website van de Belastingdienst of Google even op je product of dienst.

Nummer BTW

Het nummer BTW en alles dat je nog meer moet weten vind je op onze BTW-Nummer pagina! Zeker handig om deze pagina eens door te nemen!

Hoe is 9% btw geregeld in Nederland

Alle producten en diensten die in Nederland worden verkocht, zijn onderworpen aanBTW voor bovenstaande producten en diensten is de btw 9 procent. Dit geldt zowel voor lokale bedrijven als voor internationale organisaties die zaken doen in ons land.

De btw is een belasting op consumptie, wat betekent dat het geldt voor alle goederen en diensten die door consumenten worden gekocht. Dit omvat onder andere voedsel, kleding, elektronica, diensten zoals reparaties en schoonmaak, en zelfs de huur van een woning. Bedrijven zijn verplicht om de btw te heffen op al hun verkopen en deze vervolgens af te dragen aan de belastingdienst.

Voor sommige producten en diensten geldt echter een lagere of zelfs helemaal geen btw. Dit omvat onder andere gezondheidszorg, kinderopvang, cultuur, sport en onderwijs. Ook export van goederen en diensten naar het buitenland zijn vrijgesteld van btw. Bedrijven die in aanmerking komen voor deze uitzonderingen, kunnen de btw terugvragen bij de belastingdienst.