Auto winnen bij Postcodeloterij belasting

Auto winnen bij de Postcodeloterij en belasting

De belastingdienst maakt geen onderscheid tussen het winnen van geld en het winnen van goederen. Qua belasting ook niet als je een auto zou winnen bij de Postcodeloterij. Hierdoor moet je ook over goederen kansspel belasting betalen. Deze kansspelbelasting heeft het zelfde percentage als de belasting die je betaald over het winnen van geld.

Over welk bedrag betaal je kansspelbelasting

De kansspelbelasting moet betaald worden over het totale inkoopbedrag van de auto of één van de andere goederen die je hebt verkregen uit het meedoen aan de Postcodeloterij. Bij een auto kun je dit bedrag ook wel zien als de ‘nieuwaarde’ van de auto.

Postcodeloterij belasting

Wat is het percentage kansspelbelasting?

De kansspelbelasting is in Nederland vastgesteld op 30,1%. Dit houdt in dat je ten alle tijden een bedrag van 30,1% dient te betalen aan de Belastingdienst. Of dit nou goederen zijn of geld je zult dit percentage moeten betalen. Je moet om een auto te winnen dus best nog wel een flink eigen vermogen betalen aan de belastingdienst om de auto in ontvangst te nemen.

Wie is er verantwoordelijk voor de afdracht?

Dit ben je zelf! Je bent zelf verantwoordelijk dat je het bedrag betaald aan de Belastingdienst. Vaak word je hier wel bij geholpen na het winnen van de prijs door de maatschappij waarbij je hebt gewonnen.

De loterijen in Nederland houden over het algemeen de kansspelbelasting over het bedrag dat je hebt gewonnen direct al voor je in.

Wat als ik dat geld niet betaal?

Je bent verplicht dit bedrag te betalen. Mocht je dit niet doen, en de Belastingdienst komt er achter, moet je dit bedrag alsnog betalen. Komen ze er achter dat je het bedrag bewust niet hebt opgegeven (bijvoorbeeld omdat je er op bent gewezen door de loterij partij) maak je je schuldig aan fraude. Hiervoor kan de Belastingdienst ook nog een verzuimboete opleggen van maximaal € 5514,00. Het is dus beter om gewoon netjes het bedrag te betalen.

Rekenvoorbeeld Auto winnen Postcodeloterij Belasting

Stel je voor, je bent de winnaar van een mooie gele Ferrari die een waarde heeft van exact 100.000 euro! Super mooie bak die je graag wilt hebben! Leuk van de Postcodeloterij!

Hierover dien je een bedrag ter waarde van 30,1% over de waarde van de auto te betalen. In ons voorbeeld heeft de auto een waarde van 100.000 euro. Het bedrag komt dan neer op € 30.100 afdracht aan de Belastingdienst. Bij het winnen van geld had de postcodeloterij (in dit voorbeeld) het bedrag van je totale gewonnen bedrag afgetrokken en had je een totaal van 69.900 euro ontvangen. De afdracht van geldbedragen wordt door de Postcodeloterij zelf geregeld.

Wist je dat je zelf geen kansspelbelasting betaald bij het Holland Casino? We zochten uit hoe dit dan wel werkt!

Auto winnen bij Postcodeloterij belasting

De auto die je zou winnen, smaakt zo toch nog wat anders dan je denkt. Je moet om een auto te kunnen winnen dus zelf ook nog een flink vermogen hebben om de auto in ontvangst te nemen. Best zuur dus!

Dit is ook de reden dat vaak de winnaars met de betreffende loterij in overleg gaan om hun gewonnen auto toch om te zetten in geld. Over het algemeen krijg je dan de waarde van de auto uitbetaald. Hierover moet je natuurlijk wel kansspelbelasting betalen (de 30,1%). Je krijgt dan als je een auto wint van 100.000 euro toch mooi een bedrag van 69.900 euro overgemaakt!

Auto winnen bij Postcodeloterij belasting