Belastingvrij schenken voor huis gaat verdwijnen!

Vanaf 1 januari 2023 gaat het belasting vrij schenken voor een huis al flink omlaag. Het kabinet verlaagd dit namelijk van 106.671 euro naar 27.231 euro. Een jaar later (vanaf 2024) is het Belastingvrij schenken voor huis helemaal weg!

De schenking hoeft trouwens niet vanuit je ouders te komen, het kan ook zijn dat iemand anders je een bedrag sponsort voor de aankoop van een huis.

Belastingvrij schenken voor huis

Coalitieakkoord Belastingvrij schenken voor huis

Deze aanpassing komt voort uit het coalitieakkoord. Eerst gaf de Belastingdienst nog aan dit niet te willen aanpassen voor 2024. Hier kwam vanuit de politiek veel kritiek op vanuit een aantal partijen.

Grootste reden van afschaffing

De politiek wilt hiermee voorkomen dat er een groot verschil gaat ontstaan tussen starters met rijke ouders en die met arme ouders.

Gelijktrekking met eenmalige schenking

Voor het geval je je afvraagt waarom het bedrag komende 1 januari naar 27.231 euro gaat komt omdat dat het bedrag is van eenmalige schenking dat ouders aan hun kinderen mogen doen.

Hoogte van de belasting op schenking

Momenteel is het voor stief- kinderen en partners 10 procent tot 130.425 euro en daarboven 20 %. Als grootouders schenken wordt dat respectievelijk 18 en 36 procent. Bij een schenking van een andere suikeroom- of tante draag je 30 of 40 procent belasting af.

,,Dit is een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en die de ongelijkheid vermindert”, zegt Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.