Extra kosten Aliexpress BTW 1 juli

Vanaf 1 juli is het zo ver, we moeten BTW gaan betalen op alle pakketjes die buiten de EU vandaan komen. Maar buiten deze BTW komen er ook andere kosten bij. Hoe duur gaat het eigenlijk worden als je iets besteld in bijvoorbeeld China? Wij zoeken uit wat de extra kosten zijn van jou Aliexpress pakketje en wat er gebeurd als je VOOR die tijd al iets besteld hebt.

Inmiddels is er een regeling dat je BTW betaald bij het afrekenen, meer info vind je HIER.

Wat veranderd er door extra kosten op Aliexpress?

We moeten BTW gaan betalen over alle producten die ook buiten de EU vandaan komen. Deze BTW betaal je in het land van herkomst of betaal je aan de Nederlandse overheid. Vroeger was dit al het geval voor bestellingen hoger dan 22 euro.

Wat wordt er duurder?

Als je nu een bestelling plaatst bij je favoriete webshop in het verre buitenland moet je BTW gaan betalen. Vroeger was dit alleen voor pakketen waar een bedrag hoger dan 22 euro op stond. Vanaf 1 juli gaat deze regel in en betaal je op alles dat buiten de EU vandaan komt BTW.

Hoeveel wordt het duurder?

Je moet vanaf nu 21 % BTW gaan betalen over alles dat je besteld, er komt dus 21 % BTW bij op je pakket. Stel je koopt iets van 10 euro, dan betaal je 2,10 euro extra!

Bepaalde webshops verwerken deze BTW al voor je, denk aan grote bedrijven die veel zaken doen met landen binnen de EU. Buiten deze 21% extra hoef je hiervoor niets meer extra te betalen.

Bij webshops als AliExpress is het momenteel zo geregeld dat je deze BTW in Nederland nog moet betalen. De meeste pakketen die vanaf AliExpress komen worden afgehandeld door PostNL. Dit bedrijf rekent hier 4 euro extra voor indien je online betaald. Mocht je dit afrekenen bij het ophaalpunt kost het 7 euro extra. Bij DHL zijn deze kosten ongeveer 10 euro.

Je bent niet verplicht om deze afhandelingskosten te betalen, echter moet je het pakket hiervoor wel weigeren.

Bovenstaande punten op een rijtje

  • Je betaald 21% extra aan BTW
  • PostNL rekent 4 euro extra voor inklaring (online)
  • Betaal je PostNL inklaring bij het afhaalpunt betaal je 7 euro
  • DHL rekent ongeveer 10 euro voor de inklaring
  • Je bent niet verlicht om het te betalen, echter moet je dan het pakket weigeren.

Wat als je voor 1 juli een pakket hebt besteld?

Als je voor 1 juli een pakket hebt besteld dat aankomt na 1 juli betaal je ook btw en inklaring! Je bent dan dus niet vrijgesteld. Ben je momenteel nog aan het wachten op een pakket dat je eerder hebt gekocht maar geleverd wordt in juli? Dan heb je pech en gaat het pakket een stuk extra kosten.

Waarom is deze Extra kosten voor Aliexpress?

De aanpassing wordt gedaan om meer eerlijkheid op de markt te krijgen. Landen buiten de EU hadden tot 1 juli het geluk dat ze geen BTW hoeven te rekenen aan klanten uit de EU. Ze hebben hierdoor dus een voordeel van 21%.

Extra kosten Aliexpress

In totaal worden producten dus een stuk duurder als je ze als particulier koopt op de meest favoriete website uit China. Echter blijft dit voor ondernemers wel gelijk, omdat hun de VAT terug kunnen krijgen (dit wordt namelijk gezien als BTW). VAT staat namelijk voor ‘Value Added Taxes’ wat de internationale variant is van BTW.

Extra kosten Aliexpress