Geen belasting bij staatsloterij. Hoe zit dat?

Ook bij de Staatsloterij moet je kansspel belasting betalen. Bij partijen als Staatsloterij en de Postcodeloterij wordt dat door hun geregeld. We leggen je graag uit hoe dat precies zijn werk gaat, of je nog ergens rekening mee moet houden als je het geld ontvangt en waarom er een verschil zit in je gewonnen prijs en het geld dat je daadwerkelijk ontvangt.

De afdracht wordt geregeld

De afdracht die je moet doen bij de staatsloterij wordt door de staatsloterij zelf geregeld. Win je dus een miljoen euro, dan moet je daar kansspelbelasting over betalen. Dit wordt echter al betaald door de staatsloterij, waardoor je het netto bedrag op je rekening krijgt waar de kansspelbelasting al af is.

We hebben ook uitgezocht wat er gebeurd als je een auto wint bij de Postcodeloterij! Benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Hoeveel is de kansspelbelasting?

De kansspelbelasting is een in Nederland vastgesteld percentage van 30,1%. Dit bedrag dient betaald te worden als het gewonnen bedrag meer is als 449 euro. Zoals hierboven al vermeld wordt bij de staatsloterij dit bedrag al voor je afgedragen. Je zult altijd het netto bedrag van de staatsloterij ontvangen. Het is wel belangrijk om dit nog even voor de zekerheid te checken en zwart op wit te krijgen voor je eigen administratie.

Het fabeltje van “Belasting vrije prijzen”.

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. Een advertentie van de staatsloterij dat de prijs belasting vrij is. Het bedrag dat je mogelijk gaat winnen krijg je ook daadwerkelijk op je rekening. Maar in werkelijkheid is het bedrag dat je wint 30,1% hoger dan de staatsloterij vermeld. Dat komt doordat ze die 30,1% voor je afdragen en dan niet noemen.

Echt belasting vrij geld winnen is dus ook bij de staatsloterij onmogelijk! Er wordt altijd betaald, maar de vraag is of het bruto bedrag wordt genoemd of het netto bedrag dat je gaat ontvangen.

Geen belasting bij staatsloterij

Een voorbeeld van uitbetaling

Stel je hebt een bedrag gewonnen van 1 miljoen euro (1.000.000,00). Hiervan gaat dan een persetage af naar de overheid van 30,1 %. Van een miljoen euro is dit een bedrag van 301.000 euro. De Staatsloterij maakt dus een bedrag naar je over van 699.000,00 euro. Nog steeds een mooi bedrag natuurlijk. Maar een stuk minder dan het miljoen dat je hebt gewonnen.

Risico’s kansspelbelasting niet betalen?

Ook interessant