Hoe werkt BTW verleggen?

Hoe werkt BTW verleggen? BTW verlegging is een regeling die van toepassing is bij bepaalde zakelijke transacties. Het houdt in dat de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de btw wordt verlegd van de leverancier naar de afnemer van goederen of diensten. In dit artikel bespreken we hoe BTW verlegging werkt, in welke situaties het wordt toegepast en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.

Hoe werkt BTW verleggen

Wat is BTW verlegging?

BTW-verlegging, ook wel bekend als de verleggingsregeling, is een mechanisme waarbij de afnemer van goederen of diensten de verantwoordelijkheid krijgt om de btw aan te geven en af te dragen in plaats van de leverancier. Hierdoor wordt voorkomen dat de btw meerdere keren wordt betaald in de toeleveringsketen.

Wanneer wordt BTW verlegging toegepast?

BTW-verlegging wordt toegepast in specifieke situaties, zoals:

 • Levering van goederen binnen de bouwsector
 • Levering van bepaalde telecommunicatiediensten
 • Verkoop van edelmetalen, zoals goud en zilver
 • Levering van energieproducten
 • Inkoop van bepaalde goederen of diensten van buitenlandse leveranciers

Hoe werkt BTW verlegging?

Bij BTW-verlegging wordt de factuur voor de goederen of diensten zonder btw uitgereikt. In plaats daarvan wordt op de factuur vermeld dat de btw is verlegd naar de afnemer. De afnemer geeft vervolgens de btw aan in zijn eigen btw-aangifte en draagt deze af aan de Belastingdienst.

Voorwaarden voor BTW verlegging

Om BTW-verlegging toe te passen, moeten aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Enkele belangrijke voorwaarden zijn:

 • De afnemer en leverancier moeten beiden btw-plichtig zijn.
 • De afnemer moet de goederen of diensten gebruiken voor belaste handelingen.
 • De afnemer moet beschikken over een geldig btw-identificatienummer.

Binnen de EU BTW verlegging

Binnen de Europese Unie (EU) gelden specifieke regels voor BTW-verlegging bij grensoverschrijdende transacties. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van het verleggingsmechanisme met behulp van een btw-verleggingsverklaring. Dit zorgt ervoor dat de btw wordt verlegd naar de afnemer in een andere EU-lidstaat.

Buiten de EU BTW verlegging

Bij zakelijke transacties met landen buiten de EU kan ook BTW-verlegging van toepassing zijn. De regels en procedures kunnen echter variëren, afhankelijk van het betreffende land. Het is belangrijk om de specifieke wetgeving en administratieve verplichtingen te raadplegen.

Administratieve verplichtingen bij BTW verlegging

Bij BTW-verlegging zijn er bepaalde administratieve verplichtingen waar zowel de afnemer als de leverancier aan moeten voldoen. Dit omvat onder andere het correct vermelden van de verlegde btw op facturen, het bijhouden van de vereiste documentatie en het indienen van de juiste btw-aangiften.

Veel gestelde vragen

 1. Wie is verantwoordelijk voor het afdragen van de btw bij BTW-verlegging? Bij BTW-verlegging is de afnemer van goederen of diensten verantwoordelijk voor het afdragen van de btw.
 2. Wanneer moet ik BTW-verlegging toepassen? BTW-verlegging moet worden toegepast in specifieke situaties, zoals bepaalde leveringen binnen de bouwsector en inkoop van goederen of diensten van buitenlandse leveranciers.
 3. Welke voorwaarden gelden er voor BTW-verlegging? Enkele voorwaarden voor BTW-verlegging zijn dat zowel de afnemer als de leverancier btw-plichtig moeten zijn en dat de afnemer de goederen of diensten gebruikt voor belaste handelingen.
 4. Hoe wordt BTW-verlegging vermeld op facturen? Op facturen wordt vermeld dat de btw is verlegd naar de afnemer, en de factuur wordt uitgereikt zonder btw.
 5. Geldt BTW-verlegging ook voor zakelijke transacties buiten de EU? Ja, BTW-verlegging kan ook van toepassing zijn bij zakelijke transacties buiten de EU. Het is echter belangrijk om de specifieke regels van het betreffende land te raadplegen.

Conclusie

BTW verlegging is een regeling waarbij de verantwoordelijkheid voor het afdragen van de btw wordt verlegd van de leverancier naar de afnemer. Het wordt toegepast in specifieke situaties en vereist naleving van bepaalde voorwaarden en administratieve verplichtingen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.