In welke box valt Crypto 2022

Je moet je Crypto opgeven aan de belastingdienst. Sinds een aantal jaar is dat namelijk verplicht. Maar In welke box valt Crypto? Het opgeven van je Crypto is minder spannend dan je zult verwachten. De Belastingdienst straft je namelijk niet zomaar voor elke euro die je in Crypto hebt zitten.

De Crypto Box

De Box waar je je Crypto in moet opgeven is Box 3, deze vind je tijdens het invullen van je jaarlijkse Belastingaangifte. Vul hier de totale waarde in van je Crypto (in euro’s).

In welke box valt Crypto

Onder 50.000 euro geen belasting

Als je minder dan 50.000 euro in Crypto hebt zitten betaal je daar geen belasting over. Je hoeft dit dus enkel te betalen als je meer hebt dan 50.000 euro. Wel is het belangrijk om je crypto ten alle tijden aan te geven! Laat staan het gaat een jaar zo goed dat je boven de 50.000 euro komt en je hebt het daarvoor nooit opgegeven. Dan gaan alle belletjes bij de Belastingdienst af om dat je in één jaar ineens 50.000 euro aan Crypto waarde hebt gekregen.

Er bestaat dan een mogelijkheid dat je een naheffing voor je Crypto Portfolio gaat krijgen! Verstandig om het altijd op te geven dus!

Welke waarde geef ik op?

De waarde die je moet opgeven is de waarde die het heeft op 1 januari 00:00 uur van het nieuwe jaar. Die waarde vul je bij Box 3 in. Is deze onder de 50.000 euro? Dan betaal je geen vermogensbelasting!

Meer hulp nodig

Mocht je er toch echt niet uitkomen met bovenstaande info, neem dan contact op met de Belastingdienst. Mocht de belastingdienst je niet verder kunnen helpen vraag dan een Belastingadviseur om hulp! Het kost misschien wat geld, maar het gaat wel voorkomen dat je mogelijk later een Naheffing gaat ontvangen van de Belastingdienst.

Ook is er meer informatie te vinden in de berichten box van de Belastingdienst. Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende andere topics die je kunnen helpen.

Ook interessant: Betaal je belasting over het winnen van een auto?

Belastingtarieven

Ben je benieuwd welke tarieven er aan belasting worden geheven op je inkomsten? Zoals je hier boven gezien hebt valt Crypto in Box 3. In ons overzicht met belasting zie je wat je aan belasting moet afdragen bij het bedrag dat jij momenteel bezit.

Meer hierover zie je op onze Belastingdienst Tarieven 2022 pagina. Je ziet hier bij Box 3 de totale bedragen staan en kunt ook gelijk een kijkje nemen bij de andere boxen. Zo ben je altijd op de hoogte hoeveel belasting je moet afdragen.