Waar vind ik mijn btw nummer?

Je hebt net een bedrijf gestart of bent je BTW nummer kwijt. Dan vraag je je vast af waar vind ik mijn btw nummer? Hieronder vind je alle informatie.

Hoe kom je aan een BTW nummer?

Vroeger moest je hem zelf aanvragen als je een eenmanszaak of VOF starte. Tegenwoordig krijg je deze automatisch bij het aanvragen van een KVK nummer. Deze staat ook direct vermeld op je aanvraag. Later wordt deze per brief nog bevestigd door de belastingdienst.

In 99,99% van de gevallen krijg je een bevestiging dat het nummer actief is. Mocht de belastingdienst van mening zijn dat je geen BTW hoeft te betalen (en de KVK vond van wel) kan het zijn dat je een brief krijgt dat het kenmerk is vervallen en je voor de belastingdienst niet wordt gezien als een bedrijf dat BTW dient te betalen. Dit gebeurd echter zelden tot nooit.

waar vind ik mijn btw nummer

Hoe moet ik het BTW nummer zien?

Het nummer moet je zien als een registratie tussen jou en de belastingdienst. Het wordt ook wel eens een omzet nummer genoemd. De belastingdienst zelf ziet dit als kenmerk tussen jou en hun.

Wanneer het kenmerk nodig?

Je hebt je registratienummer alleen nodig bij het doen van de aangifte. Je bent wel verplicht om deze op je website en facturen te vermelden. Echter hoef je hier zelf niets mee te doen.

Ik ben mijn BTW nummer kwijt! En nu?

Als je je belasting kenmerk kwijt bent neem dan contact op met de belastingdienst. De belastingdienst kan dit BTW nummer niet voor je inzien (telefonisch en via Chat) maar kunnen het nummer wel opnieuw naar je toe laten sturen.

Je krijgt het nummer dan binnen enkele werkdagen binnen op het adres van je onderneming.

Waar vind ik mijn btw nummer Online?

Het opzoeken van BTW nummers is niet mogelijk op bedrijfsnaam. In andere landen is dit wel mogelijk helaas in Nederland niet.

BTW nummer geen BSN meer!

Vroeger kreeg je bij een eenmanszaak een kenmerk op de BSN nummer. Het was dan NL0000000B01 als je voor het eerst een bedrijf starten. Dit is echter in verband met o.a. de privacy wet veranderd. Het is nu een random nummer dat uit 14 tekens bestaat.

Deze verandering is sinds 2020 ingegaan. Het is toen een BTW-ID nummer geworden.

Wat is mijn vat nummer?

Je VAT nummer staat gelijk aan je BTW nummer. VAT is een internationale naam voor de naam BTW die we in Nederland gebruiken. Een VAT nummer start altijd met NL (als je in NL geregistreerd staat).

BTW nummer natrekken

Het is mogelijk om een nummer na te trekken in het EU systeem. Daar is een speciale website voor gemaakt waar je de keuring van dit nummer kunt controleren. Ga daarvoor naar de website die deze dienst aanbied.

Wat is BTW in het buitenland?

In het buitenland wordt de BTW vermeld als VAT. Het is het zelfde als in Nederland maar het heet anders. In sommige andere landen hebben ze er ook nog andere namen voor.

BTW Tarieven

Ben je benieuwd naar de huidige BTW tarieven? Of wil je weten waar producten/diensten onder vallen? Neem dan een kijkje op onze uitgebreide BTW Tarieven pagina!

Hier vind je een overzicht met alle BTW Tarieven en welke percentages waarbij horen.

Bekijk: BTW Tarieven Nederland voor een actueel overzicht.

BTW Berekenen

Er is altijd een kans dat het berekenen van BTW fout gaat.

Denk bijvoorbeeld aan het van inc BTW naar ex BTW rekenen. Als je dan 21% eraf haalt haal je dat ook van het BTW gedeelte af en krijg je een foutief BTW bedrag.

Om te voorkomen dat dit soort dingen gebeuren raden we altijd aan om een BTW Calculator te gebruiken, dit voorkomt fouten die grote gevolgen kunnen hebben!

Hieronder vind je twee calculators: