Waarom voorlopige aanslag Belastingdienst?

Delen:

Een voorlopige aanslag van de Belastingdienst is een schatting die ze maken over het komende kalenderjaar. Deze mag de belastingdienst maken (ook ongevraagd) en aan je opleggen.

Het kan zijn dat je geld moet betalen per maand of dat je per maand alvast wat geld gaat terugkrijgen. Het doel van de belastingdienst is dat je dan het hele jaar door al betaald / geld terug krijgt en niet pas aan het begin van het nieuwe jaar.

Passen er dingen aan in je voorlopige aanslag Belastingdienst?

Als er dingen aanpassen in je inkomsten/uitgaven pas deze dan ook direct aan bij de belastingdienst! Koop je bijvoorbeeld een huis, veranderd je zorg of verlies je je baan? Dan is het handig dit direct door te geven bij de belastingdienst. Dan wordt de berekening namelijk ook aangepast.

Belasting aftrek uitbetaling

Het kan zijn dat je elk jaar geld terug krijgt, de belasting over je loon wordt namelijk al afgetrokken van je salaris. De andere aftrekken die je kunt krijgen zijn o.a. Hypotheek aftrek en ziektekosten. Het kan dus zijn dat je negatief uitkomt. Dan betaald de belastingdienst deze aftrek aan jou uit.

Eenmaal aanslag gehad is altijd aanslag

Als je eenmaal een aanslag hebt gehad van de belastingdienst om alvast te betalen kom je hier eigenlijk niet meer vanaf. De belastingdienst gaat vanaf dan elk jaar een schatting maken en je deze al laten betalen / dit bedrag aan jou betalen. Het voordeel hiervan is dat je het bedrag in delen kunt betalen (vooraf) of al in delen vooraf terug krijgt.

Als ondernemer wordt winst belast. Meer hierover lees je in het kopje hieronder.

Als ondernemer

Als ondernemer maak je winst, bijvoorbeeld bij een eenmanszaak blijft er aan het einde van het jaar geld over, dit moet je zien als winst. Hierover moet je belasting betalen. De belastingdienst maakt hierover een schatting en neemt dit mee in je voorlopige aanslag die je aan het begin van het jaar krijgt.

Hierdoor kan het zijn dat je elke maand al geld moet betalen in je voorlopige aanslag, dit omdat de belastingdienst denkt dat je aan het einde van het jaar een x bedrag winst gaat maken.

Mocht het bedrag dat je winst gaat maken dit jaar anders zijn? Vul dan een andere schatting in van je winst. Dat doe je door in te loggen bij de belastingdienst en dit aan te passen.

voorlopige aanslag Belastingdienst