Wegenbelasting

Deze belasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, betaalt u voor uw motorvoertuig. Alleen al in het bezit hebben van een eigen motorvoertuig verplicht u tot het betalen van een vergoeding aan de overheid.

Het is belangrijk om te weten dat het totaal niets uitmaakt hoeveel kilometers u rijd per kwartaal of jaarlijks -meer daarover in het volgende kopje- maakt met uw voertuig. Dit heeft namelijk geen consequenties voor de hoogte van het bedrag.

U moet de wegenbelasting betalen vanaf het moment dat het kentekenbewijs van uw voertuig op uw naam komt te staan. Voor de belastingdienst betekent dit dat het motorvoertuig, wettelijk gezien, vanaf dat moment uw eigendom is.

Wegenbelasting inloggen

Tijdelijk schorsen wegenbelasting

Mocht u uw voertuig op privé terrein hebben staan, is het ook mogelijk om uw voertuig te schorsen. Zo hoeft u geen wegenbelasting te betalen. Het is dan echter niet toegestaan om met de auto op de openbare weg te rijden.

Deze optie wordt vaak gebruikt door liefhebbers van auto’s. Stel u sleutelt aan een auto en rijd daar af en toe mee, dan kan het voordeliger zijn om hem af en toe in de wegenbelasting te zetten dan dat deze hier altijd in staat.

Betaal per kwartaal of jaarlijks

Zelf hebt u de mogelijkheid om te kiezen tussen het betalen per kwartaal of per jaar. Momenteel is het nog steeds mogelijk om via acceptgiro te betalen.

Maar voor de meeste mensen is het toch het handigst om dit via automatische incasso te voldoen. Hebt u teveel betaalt op het eind van de periode? Dan krijgt u dit automatisch weer teruggestort.

Wegenbelasting betalen

Hoeveel wegenbelasting betalen?

Er zijn een aantal zaken die van invloed zijn op de hoogte van het bedrag dat u moet betalen, er bestaan hiervoor diverse tarieven. Allereerst het type motorvoertuig: het verschilt nogal of u een auto, motor of bijvoorbeeld een camper hebt gekocht en erachter wilt komen hoeveel belasting u hierover betalen moet.

Welke factoren spelen mee?

Er zijn verschillende factoren die meespelen, een aantal onderdelen die meespelen zijn:

  • Het gewicht van het voertuig
  • De brandstof
  • De milieuvervuiling van het voertuig
  • Uit welke provincie de eigenaar komt

Ook is het van belang om, vooral als u wilt bezuinigen op kosten, te weten hoeveel dit voertuig weegt. Voor bijvoorbeeld een auto die op gas rijdt betaalt u minder dan voor een auto die op benzine rijdt. Het type brandstof dat uw auto gebruikt zegt iets over de hoogte van de belasting.

Koopt u een vervoersmiddel die niet belastend is voor het milieu dan kunt u rekenen op extra voordeel. Ten slotte is het handig om te weten dat elke provincie in Nederland zelf de hoogte van de wegenbelastingen mag bepalen.

Het kan dus zijn dat u, om een voorbeeld te noemen, in de provincie Groningen minder hoeft te betalen dan ergens in de Randstad.

Rekeningnummer aanpassen motorrijtuigenbelasting

Het hangt af of u een automatische incasso heeft of niet, hieronder leggen we de stappen uit:

Rekeningnummer aanpassen bij Automatische incasso

Het kan voorkomen dat je rekeningnummer veranderd waar je normaal de wegenbelasting mee betaald. Als je betaald met een automatische incasso bel dan naar de BelastingTelefoon Auto: 0800 – 0749 (vanuit het buitenland: +31 55 538 53 74). Hier kun je vragen naar het formulier om het rekeningnummer van de automatische incasso te veranderen.

Let hierbij wel op dat het minimaal 3 weken duurt voordat het rekeningnummer is veranderd. Tot die tijd schrijft de Belastingdienst de betalingen nog af van de oude rekening.

Rekeningnummer aanpassen handmatige overboeking

Maak je het geld zelf over? Vul dan het formulier in van de Belastingdienst in met het nieuwe rekeningnummer. Stuur dit formulier vervolgens op naar de Belastingdienst. Het formulier is hier te downloaden.

Voor zakelijke klanten kun je dit regelen in het portaal ondernemers. Log in op Mijn Belastingdienst Zakelijk om dit aan te passen.

Belastingvrij rijden

Hebt u een oldtimer auto? En is deze minimaal dertig jaar oud? Dan hoeft u hierover geen wegenbelasting te betalen. Uiteraard bent u wel verplicht om een oldtimer verzekering af te sluiten. Maar daar schrijven wij in een ander artikel meer over.

De Belastingdienst heeft ook een calculator gemaakt waarin je kunt berekenen of je een vrijstelling hebt. Zo weet je zeker of je in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Ook dit jaar hebt u nog de kans om gebruik te maken van de regeling die belastingvrij rijden mogelijk maakt indien u een nieuw voertuig koopt die weinig co-2 uitstoot.

Informeert u daarvoor bij uw eigen dealer of ga naar de website van de belastingdienst.

Wegenbelasting