Zakelijke aankoop privé betaald

Je hebt een zakelijke aankoop privé betaald. In de winkel kom je er achter dat je je pinpas van de zaak bent vergeten, de enige oplossing is dat je het privé betaald en later in de boekhouding gaat verwerken. Je kunt dit verwerken in de privé opname en stortingen en dan besluiten het daar te laten staan of het op te nemen. Dit leggen we hieronder in stappen uit.

Zakelijke aankoop privé betaald

Zakelijke aankoop wegboeken

Je kunt de boeking wegboeken tegen de post privé opname en stortingen. Je brengt het het dan in mindering op je inleg op de post privé opgenomen / inleg rekening. We leggen je uit hoe je dit kunt verwerken.

  1. Voer het factuur in de boekhouding in zoals je altijd je factuur inboekt. Je factuur is dan ingevoerd en staat bij open posten als crediteuren. Normaal komt er op de zakelijke rekening een transactie binnen die je kunt koppelen aan dit factuur. Dat is nu niet het geval daarom gaan we dit bij stap 2 anders oplossen.
  2. We gaan het bedrag nu wegboeken, elk boekhoudprogramma heeft hier een knop voor in het systeem staan. Vaak staat dit bij het crediteuren overzicht. Je hebt verschillende posten waar je dit op weg kunt boeken. In dit geval gaan we het wegboeken tegen de tegenrekening Privé-opnamen en stortingen.
  3. Bij Omschrijving vul je ‘ Zakelijke aankoop privé betaald’  in. Kies als tegenrekening 1410 Privé-opnamen en stortingen. Je hebt het factuur nu weg geboekt tegen privé, er staat geen crediteur meer open op dit factuur.
  4. Je factuur staat nu niet meer open. Nu blijkt uit de balans dat je dit bedrag nog verschuldigd bent aan je onderneming. Je kunt dit bedrag daadwerkelijk overmaken van je zakelijke rekening naar je persoonlijke rekening, maar dat hoeft niet. Je boekhouding klopt nu en dat is belangrijk!

Zakelijke aankoop privé betaald

Het is dus niet erg dat je een Zakelijke aankoop privé betaald hebt. Je kunt dit eenvoudig in de boekhouding verwerken en eventueel ook weer naar jezelf overmaken. We hebben ook een artikel gemaakt over hoe het werkt als je je telefoon of internet (vast van thuis) ook zakelijk gebruikt. Hoe je dit precies moet boeken. Bekijk hiervoor ons artikel: Privé gebruik telefoon en internet.