21% BTW berekenen calculator

Hieronder vind je een 21% BTW berekenen calculator. Gebruik deze calculator om van en naar een bedrag met/zonder btw te rekenen of om het btw bedrag uit te rekenen.

Vul het bedrag in in één van de vakjes, en druk vervolgens op de = er achter. De andere twee vakjes zullen zichzelf daarna vanzelf invullen!

21% BTW berekenen (calculator)

BTW calculator (21%)

Vul het bedrag in een vak in,
klik op de achter dit vakje!


  Bedrag ex. BTW 

BTW (21%)

  Bedrag Inc. (21%) BTW 

(gebruik een punt ( . ) als decimaal teken. Voorbeeld 10.00)

Voor wat is 21% BTW tarief

Dit is het standaard tarief, deze geldt voor bijna alle producten en diensten. Er zijn enkele producten en diensten vrijgesteld van btw of hebben een lager tarief van 9% btw.

Twijfel je welk tarief je als ondernemer moet voeren? Reken dan (tot je het zeker weet) altijd 21% BTW! Als je namelijk al gebruik maakt van de 9% btw en het blijkt 21% btw te zijn, heb je een probleem met de belastingdienst dat je extra geld gaat kosten.

21% BTW berekenen

Verschillende BTW tarieven

Naast deze 21% BTW berekenen calculator hebben we ook een pagina gemaakt waarop we uitleggen welke tarieven er allemaal nog meer zijn. Op onze BTW tarieven pagina zie je welke dit allemaal zijn en wanneer ze gebruikt mogen worden.

Waarom 21% BTW berekenen calculator

Het kan soms nog best lastig zijn om van inc. btw naar ex. btw te gaan. Dit is namelijk niet ‘gewoon’ even 21 % eraf halen. Om hier geen fouten mee te maken kun je het beste ten alle tijden een BTW calculator gebruiken. Doordat ieder vakje hierboven in te vullen is, kun je zeer eenvoudig een berekening maken.

Waar staat BTW voor?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en dient afgedragen te worden aan de overheid. Een ander woord hiervoor is omzetbelasting. Dit betaal je over de goederen en diensten die je koopt. De verkoper draagt deze weer af aan de Belastingdienst.

Het btw-systeem is een belangrijk onderdeel van de economie in Nederland en de rest van de Europese Unie. De btw, ofwel value-added tax, is een belasting die wordt opgelegd op goederen en diensten. De btw wordt meestal in rekening gebracht bij de verkoop van goederen en diensten door bedrijven aan consumenten.

Hoe werken ‘BTW vrije weken?

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen! “Deze week geen 21% BTW op uw aankoop!”. Maar moeten deze bedrijven dan geen BTW betalen? Het antwoord hierop is nee, deze bedrijven betalen gewoon BTW. Ze geven je gewoon 21% korting op de verkoopprijs.

Je zult op de bon ook zien dat er gewoon BTW in rekening is gebracht. Echter heb je wel een korting gehad van 21%.

BTW vrije weken

Reken voorbeeld.

Stel je koopt een jas die exclusief BTW 100 euro is. Dan moet je daar 21% bij optellen. Dit kan je doen door het bedrag keer 1,21 te doen. Als we kijken naar deze jas is dat dus 100×1,21= 121 euro.

Hoe werkt BTW voor ondernemers?

Bedrijven moeten btw afdragen aan de belastingdienst over hun verkopen, maar ze krijgen ook btw terug van de belastingdienst over hun aankopen. Dit systeem wordt ook wel “aftrek van voorbelasting” genoemd. Op deze manier betaalt een bedrijf alleen btw over de “waarde die toegevoegd wordt” tijdens het productieproces.

Het tarief voor btw in Nederland is 21%, hoewel er ook lagere tarieven bestaan voor bepaalde goederen en diensten, zoals 9% voor levensmiddelen en 9% voor boeken en kunstwerken. Bedrijven moeten hun btw-aangifte doen bij de belastingdienst, meestal per kwartaal of per jaar.

Mijn BTW-nummer

Alles dat je nog meer moet weten over je BTW nummer leggen we je uit op onze BTW nummer pagina! Bekijk de pagina en neem deze handige tips met je mee!