Goodwill investering & belasting

Goodwill investering & belasting

Goodwill is ook een investering! Bij de belastingdienst word ook goodwill als een investering gezien, dit wil zeggen als je een bedrijfsmiddelen gaat aanschaffen om producten te maken of diensten te verlenen.

Als je gaat investeren in bedrijfsmiddelen, heeft dat op twee punten gevolgen op inkomstenbelasting. Afschrijven op aanschaffingsprijs bij investering in een bedrijfsmiddel en op investeringsaftrek krijgen.

Goodwill investering

Afschrijven

Rekening houden met aanschafkosten van bedrijfsmiddelen dit word vaak bepaald bij winst. Je trekt dan de kosten af van de opbrengsten. Bedrijfsmiddelen zijn maar enkele jaren houdbaar zijn (bijvoorbeeld een computer) mag niet alle kosten van de opbrengsten afgetrokken worden in het jaar van de aanschaf.

Als dit zo is moet je gaan afschrijven, daarmee worden de kosten over meerdere jaren als bedrijfsmiddel verspreid. Elk jaar kun je een deel van de kosten van de winst aftrekken.

Investeringsaftrek

Door investeringsaftrek wordt winst van een bedrijf lager, er zijn paar regelingen waardoor je een bedrag kan aftrekken van de winst.

  • Investeren in bedrijfsmiddelen
  • Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen
  • Energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie
  • Desinvesteringsbijtelling

Over deze investeringen kan jij hier informatie over vinden : Investeringsaftrek belastingdienst. Belangrijk is het om deze informatie voor je overgaat tot het investeren goed oor te nemen! Dit kan anders veel problemen opleveren achteraf met de belastingdienst.