Hoe werkt Zakelijke aankopen buiten de EU?

Hoe werkt Zakelijke aankopen buiten de EU? Als bedrijf kan het aantrekkelijk zijn om zakelijke aankopen buiten de Europese Unie (EU) te doen. Dit kan leiden tot lagere kosten, bredere keuzemogelijkheden en unieke producten. Echter, er zijn enkele belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden bij zakelijke aankopen buiten de EU. In dit artikel bespreken we de werking van zakelijke aankopen buiten de EU en de bijbehorende belastingen, invoerrechten en douanekosten.

Hoe werkt Zakelijke aankopen buiten de EU

Waarom zakelijke aankopen buiten de EU?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om zakelijke aankopen buiten de EU te doen. Dit kan te maken hebben met kostenbesparingen, specifieke producten die niet in de EU verkrijgbaar zijn, of gunstige handelsrelaties met bepaalde landen. Het is belangrijk om de voordelen en risico’s zorgvuldig af te wegen voordat je besluit om buiten de EU aankopen te doen.

Belasting bij zakelijke aankopen buiten de EU

Bij zakelijke aankopen buiten de EU zijn er verschillende belastingaspecten waar je rekening mee moet houden. In de meeste gevallen moet je nog steeds btw betalen over de aankoop. De specifieke belastingregels kunnen echter variëren, afhankelijk van het land waarin je zaken doet en het soort product dat je koopt.

Invoerrechten en douanekosten

Bij zakelijke aankopen buiten de EU kunnen invoerrechten en douanekosten van toepassing zijn. Invoerrechten zijn belastingen die worden geheven op goederen die van buiten de EU worden ingevoerd. De tarieven kunnen verschillen op basis van het type product en het land van herkomst. Daarnaast kunnen er ook douanekosten in rekening worden gebracht voor de afhandeling van de douaneformaliteiten.

BTW en teruggave

In sommige gevallen kun je als bedrijf de betaalde btw op zakelijke aankopen buiten de EU terugvragen. Dit kan mogelijk zijn als je voldoet aan bepaalde voorwaarden en de juiste procedures volgt. Het is raadzaam om dit goed te onderzoeken en te overleggen met een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.

Zakelijke aankopen buiten de EU: Stappenplan

Bij het doen van zakelijke aankopen buiten de EU is het belangrijk om een gestructureerde aanpak te volgen. Hier volgt een stappenplan dat je kunt volgen:

 1. Onderzoek de belastingregels en douanevoorschriften van het land waarin je zaken wilt doen.
 2. Bepaal de totale kosten, inclusief belastingen, invoerrechten en douanekosten.
 3. Controleer of je in aanmerking komt voor btw-teruggave en zo ja, volg de juiste procedures.
 4. Zorg voor duidelijke afspraken met de verkoper over de leveringsvoorwaarden en verantwoordelijkheden met betrekking tot belastingen en douanekosten.
 5. Bereken de totale kosten en vergelijk deze met mogelijke alternatieven binnen de EU.

Handige tips voor zakelijke aankopen buiten de EU

 • Zorg voor een goede documentatie en bewaar alle relevante facturen en douanepapieren.
 • Raadpleeg een gespecialiseerde expediteur of douane-expert om te helpen bij de afhandeling van douaneformaliteiten.
 • Houd rekening met eventuele vertragingen in de levering als gevolg van douanecontroles.
 • Wees op de hoogte van eventuele restricties of beperkingen op bepaalde goederen die je wilt importeren.
 • Overweeg de kosten en voordelen van zakelijke aankopen buiten de EU ten opzichte van lokale leveranciers.

Veel gestelde vragen

 1. Moet ik btw betalen bij zakelijke aankopen buiten de EU? Ja, in de meeste gevallen moet je nog steeds btw betalen over de aankoop, tenzij je in aanmerking komt voor btw-teruggave.
 2. Kan ik invoerrechten en douanekosten vermijden bij zakelijke aankopen buiten de EU? Invoerrechten en douanekosten zijn meestal van toepassing bij import van goederen buiten de EU. Het vermijden van deze kosten is over het algemeen niet mogelijk, tenzij er specifieke vrijstellingen of handelsovereenkomsten van toepassing zijn.
 3. Hoe kan ik btw terugvragen bij zakelijke aankopen buiten de EU? Om btw terug te vragen, moet je voldoen aan de specifieke regels en procedures van het betreffende land. Dit kan variëren, dus het is belangrijk om de juiste stappen te volgen en alle vereiste documentatie te verstrekken.
 4. Wat moet ik doen als mijn goederen bij de douane worden vastgehouden? Als jouw goederen bij de douane worden vastgehouden, moet je mogelijk aanvullende informatie verstrekken of bepaalde douanerechten betalen. Raadpleeg een douane-expert voor advies en ondersteuning.
 5. Zijn er specifieke beperkingen op bepaalde goederen bij zakelijke aankopen buiten de EU? Ja, bepaalde goederen kunnen onderhevig zijn aan beperkingen of vereisen speciale vergunningen voor import. Controleer de wet- en regelgeving van het betreffende land voordat je aankopen doet.

Conclusie

Zakelijke aankopen buiten de EU kunnen aantrekkelijke mogelijkheden bieden, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de belastingen, invoerrechten en douanekosten die van toepassing kunnen zijn. Door een gestructureerde aanpak te volgen en relevante informatie te verzamelen, kun je beter beslissen of zakelijke aankopen buiten de EU geschikt zijn voor jouw bedrijf.