Je wilt een Correctie btw-aangifte doen? We leggen je in dit artikel uit wat daar allemaal bij komt kijken, hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe het doen van een correctie btw-aangifte gaat.
Inhoudsopgave
Wat is een Correctie btw-aangifte?
Een correctie btw-aangifte is een proces waarbij jij (Belastingplichtige) de btw-aangifte die je al eerder hebt gedaan aanpast of corrigeert. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat je een fout hebt gemaakt of om een andere wijziging wilt toepassen.
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je er achter komt dat je een bepaald factuur als kosten hebt geboekt dat eigenlijk inkomsten waren, of dat je juist iets als inkomsten hebt geboekt dat eigenlijk een uitgifte was. Dit moet je gaan aanpassen.
Bij een aanpassing is het meestal het geval dat je of extra btw moet betalen aan de Belastingdienst of juist geld terug krijgt van de Belastingdienst. Als dit het geval is dien je of geld aan de Belastingdienst te betalen of krijg je het juist extra terug.
Wanneer moet je een correctie btw-aangifte doen?
Heb je de afgelopen 5 jaar teveel of te weinig BTW betaald? Dan ben je verplicht dit door te geven aan de Belastingdienst! Is de fout al langer dan 5 jaar geleden? Dan kun je geen wijzigingen meer doorgeven. De administratie van je bedrijf is dan voor de Belastingdienst al verjaard.
Aanpassing onder de € 1000?
Let op! Als de correctie die je wilt doen gaat om minder dan € 1000 betalen of terugkrijgen mag je deze verwerken in je eerstvolgende aangifte. Houd er wel rekening mee dat je dan geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag krijgt.
Hoe moet je een Correctie btw-aangifte doen?
Hiervoor loop je onderstaande stappen door, door deze stappen volledig te volgen doe je een correctie op je btw-aangifte. Bekijk bij onderstaande stappen goed of alle stappen voor jou van toepassing zijn.
- Zoek eerst voor je zelf goed uit waarom je een correctie wilt maken. Heb je een fout gemaakt in je boekhouding? Is deze fout nu ook verholpen? Zijn er ook niet nog andere fouten die je kunt herstellen? Als je dit helder hebt weet je zeker dat je kunt beginnen aan het doen van een correctie.
- Verzamel alle gegevens die je nodig hebt voor de correctie, zorg dat je boekhouding volledig is en op orde. Dat de facturen die je bijvoorbeeld nog wilde toevoegen aanwezig zijn en correct zijn verwerkt in je boekhouding.
- Kies het juiste formulier voor het doen van de correctie, de Belastingdienst heeft verschillende formulieren voor het doen van een correctie. Dit kun je online doen of per post. Zorg er wel voor dat je alle benodigde documenten bij voegt. De Belastingdienst neemt dan een beslissing over je aangevraagde aanpassing. Deadlines voor het indienen van een correctie btw-aangifte
Deadlines voor het indienen van een correctie btw-aangifte
Het is belangrijk dat je de aanpassingen doet zodra je ze ontdekt. Het is mogelijk om aanpassingen te doen die tot 5 jaar terug in de tijd gaan.