Particulier

Particulier zijn er een aantal dingen belangrijk, bekijk hieronder de artikelen die mogelijk voor jou van toepassing kunnen zijn.

Snelle Particulier links

Particulier belasting Aangifte en of teruggave

Iedereen betaalt inkomstenbelastingen Particulier en zakelijk. Ook als jij een laag inkomen hebt of een uitkering ontvangt. Jouw werkgever of een uitkeringsinstantie draagt de loonbelasting en volksverzekeringen af aan de Belastingdienst. Ze houden daarbij geen rekening met de aftrekposten waar u gebruik van kunt maken. In feite houden ze dus in de loop van het jaar misschien teveel belasting in, maar vaak kan jij je geld later terug krijgen.

Op tijd een aangifte doen

Krijg jij van de Belastingdienst een brief om aangifte te doen, dan staat erbij dat u jouw belasting aangifte moet versturen voor een bepaalde datum , Maar in sommige gevallen kan jij de belastingaangifte niet voldoen en of kan er niet uitkomen met een bepaalde probleem, voor problemen kan jij een hulp aanvragen om een uitstel. Jij hoeft dan alleen maar contact op te nemen met de belastingdiensttelefoon.

Op onze pagina over Inkomstenbelasting vind je hier meer informatie over.

Een teruggave berekenen

Een bedrag jij terugkrijgt hangt af van een bepaalde belastingtarief dat voor jou geldt. De tarieven verschillen per zogenoemde ‘box’. Dit is vaak moeilijk en bovendien moet jij rekening houden met een bepaalde heffingskortingen en aftrekkosten.

Heffingskortingen

Het totaalbedrag dat jij aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen zou moeten betalen, bestaat uit de verschuldigde bedragen in alle drie de boxen bij elkaar opgeteld. Maar jij hoeft niet dit hele bedrag aan de Belastingdienst af te staan. Er gelden heffingskortingen.

Voor iedereen tot 65 jaar geldt bijvoorbeeld over een jaar een algemene heffingskorting van € 1.987 (voor 65-plussers € 925) en dan zijn er wel meerdere soorten heffingskortingen zoals Jonggehandicaptenkorting.

Voorlopige aanslag

Hebt jij aftrekposten die elk jaar terugkeren, dan kunt jij een voorlopige aanslag vragen voor het jaar daarop. Jij kunt dat overigens ook in de loop van het jaar zelf doen. Jij doet dat met een zogenoemd ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag op de website van de Belastingdienst.nl

Gaat de Belastingdienst akkoord met jouw aanvraag, dan krijgt jij maandelijks een bedrag van de Belastingdienst uitgekeerd . Hebt jij een voorlopige aanslag gekregen, dan moet jij altijd een aangifte doen na afloop van een belastingjaar. Krijg  jij te weinig belastinggeld op basis van een voorlopige aanslag, dan krijgt jij het verschil door de Belastingdienst gecorrigeerd en in sommige gevallen heb jij te veel ontvangen van de belastingdienst moet jij dit altijd terugbetalen

Particulier

Waarom voorlopige aanslag Belastingdienst?

Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Maar waarom krijgen mensen deze steeds vaker? En hoe komt het dat ik deze krijg?

Dat zochten we voor je uit, op onze pagina “Waarom voorlopige aanslag Belastingdienst” Lees het artikel om antwoord te krijgen op al je vragen.

In deze voorlopige aanslag wordt een schatting gemaakt voor het komende kalenderjaar, deze moet je dan alvast betalen. Maar het is ook mogelijk dat je alvast een bedrag per maand terug gaat krijgen. Vroeger kreeg je dit dan pas begin van het nieuwe jaar terug of moest je aan het begin van het nieuwe jaar ineens een flink bedrag betalen.

Hier waren veel mensen niet op voorbereid en eerder geld terug krijgen is natuurlijk ook beter dan dat je het pas in één keer krijgt in het nieuwe jaar.

Belastingtarieven 2022

Soms is het best lastig waar de Belasting nou onder valt, we hebben verschillende boxen en alle boxen doen weer wat anders. Dat moet even overzichtelijk uitgelegd worden!

Ook alle tarieven zijn anders per box, wanneer moet je nou wat in welke box stoppen? Een lastige vraag! Daarom hebben we een mooi overzicht gemaakt van alle boxen en tarieven. Zo heb je een eenvoudig overzicht met alles dat je moet weten.

Voor alle tarieven van 2022 kijk je op onze Belastingtarieven 2022 pagina. Hier staat alle informatie die je nodig hebt op één pagina uitgelegd.