Hypotheek en belasting

Hypotheek en belasting

Als je een huis of en appartement gaat kopen, heeft dat natuurlijk altijd gevolgen voor jouw belasting. Je moet bij jouw inkomen ieder jaar een eigenwoningforfait erbij optellen, maar daar staat weer tegen over dat er rente en andere kosten weer mag aftrekken en dat geeft weer een belastingvoordeel op. Met het belastingvoordeel kun je maandelijks terugkrijgen via een voorlopige aanslag dat kun je regelen met de belastingdienst door te aanvragen via telefoon of op de website.

Het hoeft niet per direct gebeuren, want je kunt ook na einde van een jaar de rente en kosten terug vragen van het jaar waarin je de aanslagen betaald hebt. Bij verkopen van een huis en weer een nieuws huis aankoopt moet je weer aan denken aan de renteaftrek, door genoemde bijledenregeling kun je het huis verkopen of kopen.

Sparen voor hypotheekaflossing

Met een hypotheek die je je eigen woning betaalt kan jouw een fiscaal voordeel geven, daar voor heb je wel een Spaarhypotheek voor nodig, belegging of levenhypotheek kan ook. Het voordeel is dat je weer onbelast kan sparen voor de aflossing van een hypotheek of een lening van een bank. Hier onder worden er 2 manieren beschreven hoe je fiscaal voordelig kan sparen voor een huis.

Spaar of Beleggingsrekening bij een bank

Sinds aantal jaren kan jij met deze rekeningen sparen voor aflossing van een hypotheek of een lening. Deze vorm heet vaak besparen en wordt vaak onbelast.

Momenteel is de spaarrente op het geld op je rekening bijna op 0 %, daarom is het verstandig je geld op een andere manier te beleggen en te beschermen tegen inflatie.

Kapitaalverzekering

Wat is een Eigenwoningforfait?
Een eigenwoningbezitter moet zijn inkomen optellen met fictief inkomen van eigenwoningforfait, hierdoor nemen de inkomen van een bezitter toe, maar ook de belastingen

Een kapitaal verzekering afsluiten bij een verzekeringmaatschappij kan ook een goed alternatief zijn voor fiscaal voordelig sparen voor een huis.
Door te sparen voor jouw eigen huis, appartement of een mooie vakantiewoning kan meestal altijd fiscaal voordelig zijn voor jou, dus het is altijd goed om je heen te kijken welke bank of een verzekeringsmaatschappij die bij jou past. Vraag bij verschillende maatschappijen offertes aan voor fiscaal voordelig sparen met een bank of een verzekering.

Hypotheek en belasting