Wat is box 2

Wat is box 2 en wat valt hieronder? Hieronder valt inkomen uit aanmerkelijk belang aandelen, dit houd in als jij eventueel met een partner belang in een Vennootschap, winstbewijzen uit een bedrijf en laatste aandeel in een vergadering van een bedrijf. We zetten deze drie begrippen voor jou op een rij omdat aanmerkelijk belang te maken heeft met Box 2.

1) Aandeel in Vennootschap: Jij moet hier tenminste 5% aandelen hebben in aandelen of  koopopties van een bedrijf

2) Aandeel op winst: Indien jij winstbewijzen heb op 5% van een jaarwinst of bij een 5% liquidatie uitkering van een bedrijf

3) Aandeel om te stemmen: Als jij een belang in 5% van de stemmen in een bedrijf bij een algemene vergadering

Wat is Belangrijk in box 2

Belastingverplichtingen kan bij invullen bij aangifte in inkomstenbelasting gevraagd worden naast box 1 of zij ook belang hebben in aanmerkelijk belang aandelen, dat is dus box 2. Dus als jij ergens een belang hebt in een aandeel, bedrijf of vergadering is altijd invullen van box 2 verplicht.

Persentages Box 2

In box 2 belasten we het aanmerkelijk belang. In 2022 is dit (net als in 2021) een belastingtarief van 26,90%.

Als we kijken naar de afgelopen jaren daarvoor was dat:

  • 2020: 26,25%
  • 2019: 25%

Cryptocurrency

Deze vallen niet onder de aandelen zoals hier boven genoemd zijn. Alle aandelen en Crypto vallen in het beginsel namelijk onder box 3. Mocht je meer informatie hierover willen klik dan hieronder op box 3. Dan geven we je meer informatie over wat hier allemaal bij komt kijken.

Bekijk ook

Wat is box 1? 
Wat is box 3?

Wat is box 2