Aliexpress voert belasting VAT in

Aliexpress is ook begonnen met het invoeren van BTW. Lees hieronder meer over de Aliexpress BTW.

Invoer belasting op Aliexpress

Aliexpress voert belasting VAT in. Inmiddels is Aliexpress ook bezig om het probleem te verhelpen dat ontstaan is sinds 1 juli 2021. Namelijk de verplichten belasting VAT (BTW) die we moeten betalen als we inkopen buiten de EU. Aliexpress zit in China (en dus buiten de EU) moet er belasting worden betaald.

Aliexpress voert belasting VAT in, hoe regelen ze dit?

Aliexpress heeft hier snel wat op verzonnen, om de problemen met de EU te voorkomen. Ali zag de verkopen richting Nederland flink afnemen toen er veel nieuws naar buiten kwam over de belasting die je moest afdragen (+ 4 euro extra) per bestelling.

Gelukkig hebben de beheerders snel ingegrepen door een VAT systeem te maken (belasting).

Is VAT op Aliexpress belasting?

Het antwoord hierop is Ja, dit is de belasting die Aliexpress afdraagt voor jou aankoop. Vanaf nu betaal je dus ook de wettelijke BTW tijdens je aankoop. Hierdoor hoef je niet meer bang te zijn dat je later nog belasting moet betalen als het pakket in Nederland aan komt.

Zorg er wel voor dat je even goed kijkt of de VAT (belasting) ook wordt gerekend als je afrekent! Hieronder zie je een afbeelding hoe je de belasting kan herkennen. Dit scheelt je een hoop gedoe en kosten bij het ontvangen van je pakket.

Aliexpress voert belasting VAT in

Met deze oplossing verwacht Aliexpress alle problemen met betrekking tot het nieuwe belastingsysteem te hebben opgelost.

Wat als er geen VAT staat op de afreken pagina?

Dan rekent de verkoper geen BTW. Als dat het geval is houdt de douane het pakket alsnog vast. Je moet dan bij de Douane de BTW gaan betalen. Dit regelt de vervoerder in NL voor je. Als je dit doet bij Post NL moet je hiervoor 4 euro extra betalen. Dit zijn kosten die ze rekenen voor de afhandeling.

Je betaald Post NL dan 4 euro + de BTW die post NL weer aan de douane betaald. Vervolgens wordt je pakket vrij gegeven en bij jou bezorgd. Betaal je deze inklaring niet? Dan wordt het pakket terug gestuurd naar de afzender.

Wat is BTW?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde, een paar procent die je extra betaald over je bestellingen (Binnen Nederland) die je afdraagt aan de Nederlandse overheid. Dit geld gaat vervolgens de staatskas in en worden verschillende dingen van betaald door de overheid.

De BTW kan echter per product verschillen, over een nijptang betaal je bijvoorbeeld 21% BTW maar over een stuk kaas is dit maar 9%. Over een pakket dat je verstuurd betaal je zelfs maar 0% BTW.

Over hoe BTW werkt en wat je precies moet betalen aan BTW hebben we eerder ook al een artikel geschreven.